2009

Info vedr. årets hingstekåring

 

Tid: den 12 september 2009

Sted: Vilhelmsborg, Bedervej 101, 8320 Mårslet

Bemærk at hingstekåringen i år finder sted ”kun” om lørdagen, dog er der køreprøve for 3-års hingstene fredag aften. Desuden skal det bemærkes at der ikke tages entré i år.

Ved hingstekåringen er de tilmeldte hingste delt ind i op til fire hold.

Hingste på 2 år:

Kan tildeles avlsgodkendelse for 2009. I dette hold foretages alene en eksteriørbedømmelse.

Hingste på 3 år:

Kan ligeledes tildeles en 1- årig avlsgodkendelse. Disse hingste skal dog, for at få adgang til eksteriørbedømmelsen, bestå en af Fjordhesten Danmark godkendt køreprøve. Køreprøven aflægges fredag kl 18.30. Det er muligt at træne fra kl 16

Hingste på 4 år:

Kan opnå endelig kåring, såfremt de har bestået en af Fjordhesten Danmark godkendt materialprøve. Senest har vi afholdt en sådan i foråret 2009. En udenlandsk hingst med en af bestyrelsen godkendt materialprøve, går ligeledes direkte til eksteriørbedømmelsen. En 4-årig hingst uden bestået materialprøve kan eksteriørbedømmes i holdet, men kan maksimalt tildeles avlsgodkendelse for 2010.

5-årige og ældre hingste:

Dette hold kan være lidt blandet, da der her både kan opnås kåring, hvis materialprøven tidligere er bestået eller 1-årig avlsgodkendelse med henblik på deltagelse i materialprøven i 2010. Endvidere møder tidligere kårede hingste i dette hold mhp. at forbedre kåringsresultatet.

Udenlandsk materialprøve:

Ved importerede hingste, der har bestået materialprøven i et andet land, vil det være en god ide at henvende sig til Fjordhesten Danmark for information om det evt. er en prøve, vi godkender her i landet.

Mærkning og afstamningskontrol samt kårede mødre:

Hingste der fremstilles skal være chip- og/eller brændemærkede. Alle hingste, der opnår avlsgodkendelse eller kåring, får denne på betingelse af, at en afstamningskontrol bekræfter hestepassets oplysninger om afstamning. Er der ikke DNA på hingsten, tages prøve mhp. herpå af dyrlægen ved den obligatoriske veterinærundersøgelse under kåringen.

Hvis der ikke tidligere er taget DNA på moderen til hingsten, der opnår godkendelse til avl, skal dette bringes i orden, inden hingsten kan optages i HingsteGuiden/på hingstelisten. Er moderen afgået kan der benyttes en række halvsøskende, men det forøger omkostningerne væsentligt.

Derudover er det et krav at moderhoppen skal være kåret.

Pirathingste er ikke velkomne:

Endelig skal opmærksomheden henledes på Hingstekåringsreglernes § 2, hvori står:

”Hingste, der er forsøgt brugt (f.eks. gennem annoncering) til avl i en periode, hvor de ikke har haft avlsgodkendelse i et officielt anerkendt fjordhesteavlsforbund, kan ikke fremstilles til avlsgodkendelse eller kåring.”

I år skal udstillerne selv både strø og muge ud. Halm er til rådighed. Det er tilladt selv at have spåner med, men de kan også købes for 100 kr pr. pakke.

Der kan camperes fra fredag kl. 12. Udstillere kan bestille camping via hingstens anmeldelsesblanket. Ikke udstillere skal blot maile til undertegnede og indbetale 300 kr på

reg 7872 konto 4107103

Se i øvrigt fjordhesten Danmarks regelsæt vedr. hingstekåringsregler.

Tilmelding:

Anmeldelsesfristen er den 1. august 2009 og det er selvfølgelig et krav, at man er medlem af Fjordhesten Danmark for at kunne fremstille en hingst.

Er der spørgsmål vedr. hingstekåringen, kan du sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

01.07.2009

Fjordhesten Danmark/Avlskomiteen

Flemming Strange-Hansen