Fjordhestens vej til Danmark

Den lille gule hest har tjent svel konger som husmnd, og den har trukket bde kareter og arbejdsvogne. Fr den blev krehest, har den vret Vikingernes tapre ridehest.

Af Birgit Mortensen

Norge er fjordhestens moderland. Men Danmark var det nste land, der tabte sit hjerte til den lille gule hest. Det er umuligt at sige, hvornr den frste fjordhest kom til Danmark, men det er mange, mange r siden. Vikingerne har sikkert haft hesten med p deres forskellige erobringstogter. I 1931 fandt man (ved arkologiske udgravninger eller en tilfldighed?) knapt 100 skakbrikker p Isle of Lewis (Hebriderne, Storbritannien). En af dem forestiller en Viking til hest, klar til kamp. Hesten har mange trk til flles med en fjordhest. Figuren, der er fremstillet for 800-900 r siden, findes p British Museum i London, i Danmark har vi kopier p Nationalmuseet.

De danske konger importerede fjordheste

I Ingrid Skths Bogen om Fjordhesten kan man lse flgende om importen fra Norge: I 1560 omtales, at to heste er sendt til kongen. Han nsker videre 4 gode, strke norske Klipper, som ere ens store og af et Haar, som vi vilde have til vore egne Vogne. (Klepper betyder lille ridehest). I 1622 omtales, at kongen har kbt 10 norske heste udaf et Haar og Ld og i Ryfylkes toldregnskaber anfres i 1665, at 69 hopper er udskibet fra Ryfylke til Jylland. I 1668 blev der udskibet 36 hopper, og i de to flgende r tilsammen 76 hingste og hopper.

Ingrid Skjth fortller videre, at i de tider var det kongelige stutteri p Frederiksborg slot vidt bermt over hele Europa. Stutteriet drev udstrakt farveavl, og hestene var derfor delt op i stod. I 1710 oprettede Frederik IV et gult stod, og til dette indkbte man fra Norge hingsten Norbak. Det gule stod eksisterede i ca. 80 r.

P Rosenborg slot, et andet af de kbenhavnske museer, kan man se en lille karet, trukket af 4 heste. Kareten, der er lavet af elfenben, har kongens monogram i slv p dren. At kareten er lille skal tages helt bogstaveligt, den samlede lngde af heste og karet overstiger ikke meter.

H.C. Andersen skrev om fjordheste

Vor bermte eventyrdigter H.C. Andersen var en hyppig gst p de danske herregrde, og han m have tilbragt megen tid i hestetrukne vogne. I 1863 besgte han Glorup p Fyn. En sommerdag tog Greven ham med p en tur rundt p Glorups besiddelser. I sin dagbog skriver H.C. Andersen om de to smukke isabella-farvede norbakker) og f dage senere om de gule norbakker. I eventyret Tante Tandpine, som han skrev i 1872, kan man lse flgende: Hane og Hne melde fra Hnse-Aflukket hos Kjeldermanden, at det vil snart blive Morgen. De sm norbakker, de havde ikke stald.

Husmandshesten

Imidlertid er det ikke mere end 100 r siden den store import af fjordheste begyndte. I perioden 1900-1914 importerede vi 3.100 fjordheste fra Norge. I perioden 1920-1923 var tallet 5.000. Hestene blev frst og fremmest solgt til de mange sm landbrug, hvor en robust hest, der var billig at fodre og havde et godt temperament, var vrdsat. I 1919 hentede man 8 avlshingste til landet og f r efter kom endnu nogle stykker til.

Frem mod et jubilum

I 1931 traf De samvirkende jydske Husmandsforeninger beslutning om at organisere avlen med heste af norsk vestlandsrace (det var racens officielle navn dengang) og 10 r senere udgav man den frste stambog, indeholdende 50 hingste og 340 krede hopper. I r 2001 fejrer vi 60-ret for denne udgivelse ved en rkke arrangementer over hele landet. Dyrskuerne faldt bort som flge af skrkken for at f mund- og klovsyge til Danmark, men heste-arrangementer lader sig afvikle. I uge 30 (i slutningen af juli) har vi som sdvanligt hoppekring p de lokale pladser og som noget ganske usdvanligt ogs vallakkring. Vi tyvstarter dog p Bornholm lrdag den 30.06. Den 24.-26. august arrangerer vi Nordisk Mesterskab for ryttere og kuske (og parallelt hermed Stvne Syd). Festlighederne slutter 14 dage senere med Jubilumskring p Vilhelmsborg, helt prcist den 7.-9. september. Til de to sidstnvnte arrangementer venter vi mange udenlandske gster, flest 2-benede naturligvis, men de 4-benede er ogs velkomne. Det er jo fjordhesten, vi fejrer.

Litteratur:
Bogen om Fjordhesten af Ingrid Skjth, 2.udg., 1. op., Komma & Clausen Bger A/S 1992.
Bogen er i dag udsolgt fra forlaget, der i vrigt heller ikke eksisterer lngere. Den kan formentlig lnes p biblioteket.

Viking til hest. En skakbrik, skret i hvalrostand. I Nationalmuseets butik kan man kbe en kopi i sterlingslv. Prisen er 448 kr., og man fr s et vedhng til en halskde, vedhnget er et par cm hjt. Det skulle ogs vre muligt at kbe skakbrikken i en strre udgave i et andet materiale for 178 kr. P Rosenborg slot, i et vindue i en glasmontre str en karet i elfenben, trukket af 4 fjordheste. Kusk og lakaj er i rd frakke, bl vest og bukser. P forsmkken sidder en hund. Frederik Vs monogram ses p karetdren, hvilket tidsfster figuren, idet Frederik V regerede fra 1746-1766.