2013
Hvad er Startret-listen?
 
Startret-listen blev opfundet i 2006, og den er blevet så stor en succes, at vi fortsatte ned den. Når en hest er optaget på startret-listen med den korrekte ejer, så slipper du for at sende kopier af ejercertifikatet og hestepassets afstamningssider, hver gang der meldes til stævne. Det bliver også nemmere for stævnearrangøren og for Fjordhesten Danmark.
Vort mål er, at alle heste, der starter et stævne med FJ-Tour klasser eller mesterskabsstævner skal være på startret-listen – det sparer både dig og os for en masse.
 
 

Det er nemt og det er gratis

Det koster ikke noget at få en hest optaget på Startret-listen.
Hvis hesten er ejerskiftet i Landscentrets database, således at ejerens navn og adresse står på hestens papirer (forsiden af ejercertifikatet eller stamtavlen), så skal du som ejer blot sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
Hvis hesten ikke er ejerskiftet i Landscentrets database, dvs. hvis ejerens navn og adresse ikke står på hestens papirer (forsiden af ejercertifikatet), så skal ejeren sende en mail/et brev  med kopi af ejercertifikatets for- og bagside samt hestepassets afstamningssider med tilhørende dokumentation for ejerskabet (inkl. ejers navn og adresse). Kan vi ikke klare os med det, så melder vi tilbage med oplysning om, hvorvidt vi skal have yderligere dokumentation. 
 
 
Fordele ved at være på startret-listen
Er hesten på startret-listen, så er der mulighed for at samle Tour-point hvis rytter/kusk er medlem af Fjordhesten Danmark.
Er hesten på startret-listen, har den uden videre adgang til at deltage i DM og andre mesterskaber i Fjordhesten Danmark-regi, hvis øvrige krav (såsom afstamning, medlemskab og kvalifikation) er opfyldt.
Er hesten på startret-listen, så kan vi registrere ride- og køreresultater i vor elektroniske stambog FjordHorse (når programmering med henblik herpå er afsluttet).
Er hesten på startret-listen, så signalerer det, at der er tale om en hesteejer, en rytter og/eller kusk, der tager sin hest alvorligt.
Er hesten ikke på startret-listen, så kræver det ekstra arbejde for dig at få adgang til at deltage i noget af ovennævnte.
 
 
Afstamningens betydning
Siden 2007 har vi haft en startret-liste med hestene fordelt på to grupper, nemlig gruppen af heste med en afstamning, der gør, at hesten hører hjemme i vor stambogs hovedafsnit eller dermed sidestillede, og gruppen af heste med det vi kalder for ’kun kort kendt afstamning’. Hovedafsnits-hestene har adgang til FJ-Tour, DM og andre mesterskaber, ligesom de kan komme i betragtning ved udtagelse til internationale stævner.
Heste, der har ’kun kort kendt afstamning’ evt. en ’ukåret mor-afstamning’ (ikke at forveksle med en ukåret mor), får i dag et følpas, hvori der står ’krydsning’ i race-rubrikken. Det giver i sagens natur nogle begrænsninger, når vi har at gøre med en hest, der i henhold til avlsmål og regelsæt skal være renavlet. Der er dog hjælp at hente, hvis  ejeren melder hoppen eller vallakken til kåring og kåringsbedømmelsen resulterer i enten et FJN- eller et FJVN-nummer som tegn på, at hoppen er bedømt ind i forregisteret og vallakken ind i vallakregisteret. 
 

Registrering af ejerskifter

Startretten gælder kun, så længe hesten har den ejer, der står på listen.
I dag er det et lovkrav, at heste ejerskiftes senest 30 dage efter at være handlet, og derfor skal hesten naturligvis også være ejerskiftet, før den kan optræde korrekt på vor startret-liste.
 
Vor races officielle stambog er en del af Videncentrets database, idet vi i lighed med de fleste øvrige avlsforbund i Danmark har en aftale med Videncentret, Hest om at stambogsføre på vore vegne.
Derfor er det på Videncentret den officielle registrering af ejerskifter finder sted. Prisen herfor udgør i 2012 kr. 105,00 inkl. moms.
 
Når du ønsker din hest ejerskiftet, så send det originale ejercertifikat med alle nødvendige dokumentationer for handelen til Videncentret, Hest, Agro Food Park 15, 8200  Århus N.  Tag en kopi af certifikatet og evt. løse dokumentationer til dit eget brug, og gå på posthuset og få en kvittering for, at du har sendt brevet. Så er du sikret bedst muligt mod bortkommen post.
 
Februar 2012
Annette Ruhoff